Huippu-urheilu

Oulun ammattikorkeakoulu, Oulun yliopisto ja Oulun ammattiopisto ovat mukana Ouluseutu Urheiluakatemiassa (OSUA), joka on yhteistyöverkosto urheilu-uran ja opiskelun yhteensovittamiseksi. Urheiluakatemia tarjoaa mahdollisuuden osallistua ohjattuihin aamuharjoituksiin ja tukipalveluihin. OSUA on tarkoitettu opiskelijoille, jotka pääsääntöisesti ovat ikäluokkiensa SM-mitalisteja tai sinne suuntaavia urheilijoita.

Palvelut opiskelijoille

PRO-palveluja on kehitetty nimenomaan ammattimaista harjoittelua varten. Urheiluakatemian kautta urheilijalle tarjotaan mahdollisuus ohjattuihin aamuharjoituksiin jokaisena arkiaamuna. Lisäksi akatemiaan kuuluminen oikeuttaa ilmaisiin liikuntapaikkamaksuihin Oulun liikuntaviraston tiloissa sekä mahdollisuuden yhteistyökumppaneiden edullisiin testaus- ja terveyspalveluihin. Ouluseutu urheiluakatemian valmennuspalveluista lisää osoitteessa www.osua.net.

EDU-palvelut järjestetään mukana olevien oppilaitosten puolesta. Tarjolla on henkilökohtaista opinto- ja valmennussuunnitelmaa, kummiurheilijatoimintaa sekä joustavia opetusjärjestelyjä. Tarjottavat palvelut vaihtelevat oppilaitoksittain. Näiltä sivuilta löytyvät Oulun ammattikorkeakoulun ja Oulun yliopiston palvelut urheileville opiskelijoille. Ammattiopiston omat sivut osoitteessa osao.fi/hakijalle/huippu-urheilu-ja opiskelu

TEAM-palveluiden tarkoitus on kerätä yhteen urheilijan ympärillä olevat sidosryhmät ja rakentaa verkostoa sekä toimintamalleja urheilun ja opiskelujen yhteensovittamiseen. Hyviä esimerkkejä yhteistyöstä ovat Osua-yhteistyökokoukset ja EAS (European Athlete as Student) -verkosto, josta lisää osoitteessa www.dualcareer.eu.

Oamk

Oulun ammattikorkeakoulussa opiskelevan urheilijan opintoja tuetaan opinto- ja valmennussuunnitelmalla (HOVS), joka tarvittaessa laaditaan yhdessä valmentajien, opintojen ohjaajan ja opettajatutorin kanssa. Henkilökohtaisen suunnitelman avulla etsitään aikaa urheilijan arkeen sekä vältetään opiskelujen ja urheilun päällekkäisyyksiä. HOVS -tapaamisia pidetään aina urheilijan tarpeen mukaan.

Oamkin urheilijaa tukeva palvelu on myös kummiurheilijatoiminta, joka mahdollistaa urheilijan, hänen seuransa ja Oamkin välisen yhteistyön. Yhteistyömalleja voivat olla sponsorointi, edustaminen tai vaikka liikuntapalvelun tarjoaminen. Akatemiaan kuuluvat urheilijat voivat jättää vuosittain yhteistyöehdotuksensa Oamkille. Kummiurheilijan ja Oamkin yhteistyötä ei ole tarkasti määritelty, vaan siihen on jätetty vapautta urheilijan tai hänen seuransa toiveille. Yhteistyön avulla urheilijaa pyritään tukemaan myös taloudellisesti. Yhteistyöehdotukset osoitetaan Oamkin viestintäjohtajalle tai liikuntasuunnittelijalle.

Lisäksi urheilijat saavat veloituksetta käyttöönsä Oulun korkeakoululiikunnan Sporttipassin.

Urheilijat hakevat mukaan akatemiaan lukuvuosittain, ja valinnat tehdään lukukausien aikana pidettävissä OSUAn kokouksissa. Seuraava valintakokous ke 21.9.2017.

Oamkin akatemiaurheilijat 2017-2018

Kotkantien kampus:
Krastina Anete, lentopallo
Hepola Jaakko, jousiammunta
Laine Semi, koripallo

Kontinkankaan kampus:
Kylmäaho Katja, lentopallo
Keränen Lotta, ITF Taekwon-Do
Pohjonen Tiia, lentopallo
Kuusela Maija, kilpa-ammunta

Teuvo Pakkalan kadun kampus:
Niemelä Hanna, salibandy

Yliopisto

Vinkkejä opiskelijalle yliopisto-opintojen ja urheilun yhdistämiseen:

 • Tarkastele mahdollisuuksia opintojen suoritusajankohdissa. Onko kursseja sekä syksyllä että keväällä? Voitko valita itsellesi paremman ajankohdan?
 • Ota selvää, ovatko opintojaksot pakollisia ja kuinka paljon voit olla poissa kontaktiopetuksesta.
 • Matkojen, leirien ja edustustehtävien aikana etenevät kurssit voivat olla opintojesi haasteita. Keskustele opintojoustavuuksista, vaihtoehtoisista opintosuoritustavoista sekä liikkumavaroista kurssi- ja pienryhmäopetuksen ajankohdista kurssin opettajan kanssa. Kerro, mistä syystä etsit ratkaisua.
 • Jos haluat viedä opintojasi eteenpäin toisella, vaihtoehtoisella suoritustavalla, ideoi valmis ehdotus kurssin suorittamisesta.
 • Mieti myös, voitko liittää opintojesi aihepiiriin jotakin urheiluun ja valmentautumiseen liittyviä osa-alueita (esim. harjoitus- ja projektityöt).
 • Tarkastele, kuuluuko tutkintoosi harjoittelua/työharjoittelua koskeva opintojakso. Ota selvää, voitko hyödyntää koko harjoittelua tai osana sitä osallistumistasi Ouluseutu Urheiluakatemian toimintaan sekä asiantuntemustasi urheiluvalmennuksesta, omasta osaamisestasi ja näytöistäsi. Keskustele asiasta harjoittelujakson vastuuhenkilön kanssa.
 • Oulun yliopiston avoimessa yliopistossa voit opiskella yleisopintoja, perusopintoja ja aineopintoja ja hyväksilukea ne tutkintoosi kuuluvaksi (riippuen kuitenkin tieteenalasta ja hyväksilukemiskäytännöistä). Avoin yliopisto-opetus on maksullista, ja maksun suuruus vaihtelee oppiaineiden ja opintojen laajuuden mukaan.

Urheilijat saavat veloituksetta käyttöönsä Oulun korkeakoululiikunnan Sporttipassin.

Urheilijat hakevat mukaan akatemiaan lukuvuosittain, seuraava valintakokous ke 21.9.2017.

Yliopiston akatemiaurheilijat 2016-2017

Hanna Palosaari   HuTK     lentopallo
Heikki Lehtoniemi  OyKKK    lentopallo
Katja Voutilainen  HuTK/logopedia lentopallo
Petteri Kiilunen   LuTK/maant lentopallo
Sanna Kaakinen    OyKKK    lentopallo
Ville Kaksonen    KTK/vaka  lentopallo

Arttu Hirvonen    TTK/pyo    yu/110 m aj
Arttu Vattulainen  OyKKK   yu/kest.juoksu
Elina Heikkinen   LuTK/kemia  yu/kävely
Henri Väyrynen    LTK    yu/pit.hyppy
Katri Mustola    LTK    yu/400 m
Marko Perätalo    TTK/po   yu/keihäs

Ella Välikangas   HuTK    jääkiekko
Johanna Koivisto   HuTK/ruotsi  jääkiekko
Niina Mäkinen    TST    jääkiekko
Reetta Lindholm   KTK/lo   jääkiekko
Susanna Airaksinen  LuTK/kemia  jääkiekko

Ilmari Kallio    OyKKK   koripallo
Kristofer Clement  KTK    koripallo
Oskari Virolainen  OyKKK   koripallo

Santeri Schroderus  TTK/ko   hiihtosuunn.
Seppo Väyrynen    ArkTK   hiihtosuunn.+hiihto
Ville Väyrynen    TTK/tuta    hiihtosuunn.

Annika Haataja    LTK/tuta  salibandy
Laura Liimatta    KTK/vaka  salibandy

Jan Hankala     TST    pesäpallo
Marjaana Keltto   LTK/hl   pesäpallo

Lauri Peltoniemi   TST    ampumahiihto
Riikka Haataja    TTK/ymp.tek. ampumahiihto

Antti Vikström    LTK    jousiammunta
Atte Jauhiainen   TST/tt   jousiammunta

Anna Haataja     LTK    suunnistus

Henri Savilampi   HuTK/engl.   taekwon-do

Juho Väinälä     KTK/lo   futsal

Julianne Tihinen   KTK/lo   tanssi

Ville-Valtteri Suojanen KTK   amer.jalkapallo

Hakeminen

Ouluseutu urheiluakatemia on tarkoitettu opiskelijoille, jotka pääsääntöisesti ovat ikäluokkiensa SM-mitalisteja tai sinne suuntaavia urheilijoita. Oulun ammattikorkeakoulun ja Oulun yliopiston opiskelijat voivat hakea urheiluakatemiaan alla olevien ohjeiden mukaan. Oulun ammattiopiston osalta lisätietoa täältä

 1. Urheilija hakee opiskelijaksi Oulun ammattikorkeakouluun tai Oulun yliopistoon normaalin hakumenettelyn kautta.
 2. Opiskelupaikan saamisen ja sen vastaanottamisen jälkeen, urheilija voi hakea urheiluakatemiaan.
 3. Hakeminen tapahtuu täyttämällä Ouluseutu urheiluakatemian nettisivuilta löytyvä verkkohakemus.
 4. Hakemus käsitellään urheiluakatemian yhteistyökokouksessa ja päätöksestä ilmoitetaan urheilijalle henkilökohtaisesti.